RGB, PMS en CMYK

Waarom verschillen de bestanden RGB, PMS en CMYK van kleur?

Deze vraag krijg ik vaker van mijn klanten. Om dit uit te leggen is het belangrijk eerst te weten hoe deze kleuren tot stand komen.


RGB
RGB staat heel simpel voor Rode, Groene en Blauwe pixels. Deze kleuren vormen samen wit licht als ze worden samengevoegd. Doordat de kleuren ontstaan vanuit licht kunnen er hele felle kleuren worden gebruikt.
Waar word het RGB-model voor gebruikt? Het RGB-model word gebruikt voor de kleuren van bronnen, telefoons, tablets, videoapparatuur, beamers en televisieschermen, die zelf licht produceren. De kleuren zijn dus niet geschikt voor drukwerk. Maar voor bijvoorbeeld computermonitoren. Voor een website worden dus RGB kleuren gebruikt.

 


CMYK
CMYK kleuren staan voor de inktkleuren Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en Key (zwart).  Deze kleuren vormen samen de kleur zwart als ze worden samengevoegd en worden gebruikt voor drukwerk. Het wordt ook wel het full colour drukwerk genoemd. Veel printers maken gebruik van de vier kleuren. Door de verschillende kleuren over elkaar te drukken ontstaan er vele kleurmogelijkheden.

 

 


PMS
PMS kleuren zijn samengesteld door het bedrijf Pantone. Door middel van PMS kleuren kan een drukker altijd de juiste kleur inkt gebruiken. Zo wordt er gegarandeerd dat een PMS kleur overal ter wereld gelijk is. Wanneer het ontwerp 1 of 2 kleuren bevat gebruikt vormgever PMS kleuren. Wanneer een bestand meerdere kleuren bevat gebruikt vormgever de CMYK kleuren voor drukwerk.

Doordat de kleuren op verschillende manieren worden samengesteld, door licht of inktkleuren, is het mogelijk dat er kleurverschillen ontstaan tussen de kleuren van de printversie of de digitale versie.

 

Sowieso zijn digitale kleuren nooit gelijk aan print- of drukwerk. Op een monitor is vaak sprake van 96 dpi (dots per inch) en bij drukwerk 300 dpi.