Foto’s op Facebook
Het plaatsen van foto’s en afbeeldingen op Facebook is voor de meeste gesneden koek. Naast dat dit een relatief makkelijke manier is om interactie aan te gaan, helpen foto’s om je bedrijfsbereik te vergroten. Dit komt doordat Facebook aan foto’s en video’s een zwaarder gewicht hangt dan aan tekst en links, waardoor meer gebruikers/fans je bericht te zien krijgen.
Om het optimale resultaat te bereiken met het gebruik van foto’s is het handig om de afmetingen die Facebook hanteert in het achterhoofd te houden. De genoemde afmetingen zijn de minimale afmetingen om je afbeeldingen goed te tonen op je tijdlijn. Afbeeldingen die kleiner zijn worden uitvergroot en worden daardoor onscherp. Grotere afmetingen zijn uiteraard altijd beter, omdat deze full-screen bekeken kunnen worden. Grote afbeeldingen worden op de tijdlijn in dezelfde afmetingen weergegeven zoals hieronder genoemd.
Aanbevolen afmetingen
In deze blog gaan we de minimale formaten van afbeeldingen op Facebook behandelen. Er zijn uiteraard ook aanbevolen afmetingen. Voor een tijdlijnfoto raden we 1200 pixels breed en 900 pixels hoog aan. Voor een previewfoto raden we 1200 pixels breed en 627 pixels hoog aan. Een andere tip is om een afbeelding twee maal zo groot te maken dan dat de minimale afmetingen aangeven. Zo ben je verzekerd van een goede kwaliteit afbeelding.
Profiel- en omslagfoto
De profielfoto moet minimaal 180 x 180 pixels groot zijn. De weergavegrootte van profielfoto’s is 168×168 pixels.
De omslagfoto wordt weergegeven als 828 pixels in de breedte (de minimale breedte is 720 pixels) en 315 pixels in de hoogte. Bij het maken van een omslagfoto dien je rekening te houden met de profielfoto die gedeeltelijk over de profielfoto staat. De profielfoto staat 15 pixels van de linkerrand af. Vanaf de bovenkant is dit 175 pixels.
Thumbnail- en previewfoto
De profielfoto wordt gebruikt als thumbnail bij onder andere reacties die je plaatst. De thumbnail is 32 x 32 pixels groot en is een verkleinde versie van de profielfoto. Mocht de afbeelding niet vierkant zijn kun je dit direct op Facebook aanpassen. Dit doe je door op “profielfoto bijwerken” te klikken en vervolgens op het potloodje “miniatuurafbeelding bewerken”.
Wanneer je een link op je tijdlijn plaatst wordt er automatisch een preview toegevoegd aan het bericht. Als deze niet verschijnt of wanneer je een andere afbeelding wilt plaatsen kun je op het plusje onder het bericht drukken. Hiermee kun je een eigen afbeelding kiezen. De afmetingen waarin de previewfoto wordt getoond zijn 470 pixels breed en 246 pixelshoog.
Tijdlijnfoto’s
Een foto die je op de tijdlijn plaatst wordt maximaal getoond in 470 x 470 pixels. Wil je zoveel mogelijk foto op je tijdlijn hebben staan dan kun je een vierkante afbeelding plaatsen. Grotere foto’s worden automatisch aangepast naar deze grootte in de tijdlijn.
Een liggende foto wordt in de breedte weergegeven in 470 pixels. De hoogte van de afbeelding wordt in verhouding verkleind. Wanneer de afbeelding in de breedte kleiner is dan 470 pixels wordt de afbeelding links uitgelijnd en zie je een wit vlak aan de rechterkant. Om een afbeelding in de volle breedte te gebruiken moet deze dus minimaal 470 pixels breed zijn.
Een staande foto wordt in de hoogte weergegeven in 394 pixels. De breedte van de afbeelding wordt in verhouding verkleind. Een staande foto wordt altijd links uitgelijnd en bevat een lege ruimte aan de rechterkant van de foto. Hoe smaller de afbeelding is, hoe groter dit witte vlak is.
Compressie
Facebook pakt de foto’s die je plaatst als het ware in zodat ze sneller geladen worden. Het nadeel hiervan is dat afbeeldingen er soms minder scherp uitzien. Dit probleem treedt voornamelijk op bij tekst in afbeeldingen. Er zijn enkele mogelijkheden waarmee je dit kunt voorkomen. Wil je de compressie omzeilen dan kun je ervoor zorgen dat foto’s kleiner zijn dan 100kb. Deze worden in principe niet gecomprimeerd. Nadeel is dat dit, in tegenstelling tot wat Facebook zelf beweert, in sommige gevallen toch gebeurd. Daarnaast is het lastig om je afbeelding onder de 100kb te houden. Een andere tip is om foto’s in het PNG-formaat op te slaan in plaats van het JPG-formaat. Wanneer je een foto in het JPG-formaat opslaat wordt een compressie uitgevoerd. Wanneer je deze op Facebook upload wordt de foto nogmaals gecomprimeerd. Met andere woorden, je comprimeert een foto tweemaal en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Het PNG-formaat gebruikt lossless compressie en heeft minder last van het compressiesysteem van Facebook. Zeker wanneer je de bewerkte foto opslaat in web safe kleuren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!