Child theme: wat is het en hoe werkt het

Wanneer ik een offerte uitbreng naar een potentiele klant, wordt vaak de vraag gesteld: ‘Wat bedoel je met een child theme?’ en ‘waarom zou je eigenlijk een child theme gebruiken?’.

Het is lastig om precies dát thema te vinden wat aan de eisen van het moment voldoet. Heb ik zelf eenmaal het juiste thema (‘Parent Theme’) gevonden, dan zijn er vaak nog puntjes die ik liever anders zou zien. Denk aan kleurstelling, logo, een specifieke header of lettertype.

Wanneer moet je een Child Theme gebruiken?

De beslissing een ‘Child Theme‘ te gebruiken hangt vaak af van wat je precies nodig hebt. De meeste websites die we zelf bouwen voor onze klanten of voor onszelf worden gebouwd via ‘Child Themes‘.

Met een WordPress ‘Child Theme‘ (een kind thema) kun je eenvoudig wijzigingen op je website doorvoeren zonder het risico te lopen dat deze verloren gaan tijdens een update. Je neemt het ‘Parent Theme‘ als uitgangspunt, je sleutelt wat aan de vormgeving en misschien aan bepaalde functionaliteit, maar de meeste bestanden van het originele thema laat je intact.

Een goed voorbeeld voor deze post is de voettekst (footer) van een thema. Meestal bevat die een tekst van de themabouwer. Neem het standaard thema van WordPress, TwentySeventeen (Twenty Seventeen wordt momenteel standaard geïnstalleerd als je met een WordPress website begint). In de footer van dat thema staat: ‘Proudly powered by WordPress’ en dat wil ik graag aanpassen.

In theorie kan ieder WordPress Theme als ‘Parent Theme‘ fungeren, echter niet elk WordPress Theme is een goed ‘Parent Theme‘.

Voordelen van een Child Theme

Veilig voor updates.
Een ‘Child Theme‘ krijgt automatisch de eigenschappen van het ‘Parent Theme‘, de functies, de features en de stijl. Dit zorgt ervoor dat je veilig aanpassingen kunt doen aan de site zonder aan de parent theme wijzigingen te moeten doen. Wanneer er een nieuwe parent theme uitkomt kan je die dus veilig updaten.

Makkelijk uitbreidbaar.
Een ‘Child Theme‘ gebouwd op een krachtig ‘Parent Theme‘ is flexibel, makkelijk uit te breiden zonder dat je zelf veel code moet schrijven.

Iets om op terug te vallen.
Wanneer je een volledig theme moet scripten moet je aan alle scenario’s denken, vergeet iets en het kan grote gevolgen hebben voor het theme en de website waar het opdraait. Wanneer je echter gebruik maakt van een krachtig framework en je vergeet een bepaalde optie te coden, dan val je altijd terug op de functie die al voorzien is in het parent theme.

Blijven updaten, of niet?

Zodra het ‘Parent Theme‘ wordt geupdate, als de maker van het theme dit noodzakelijk acht, worden er geen aanpassingen gedaan aan je ‘Child Theme‘. WordPress zelf adviseert ook om child themes te gebruiken voordat je aanpassingen maakt aan WordPress-themes.

Of zo’n ‘Parent Theme‘ vaak wordt geupdate? Ja, dit kan regelmatig gebeuren. Bijvoorbeeld als bijbehorende plugins/modules van het theme geupdate zijn en er daardoor conflicten zijn ontstaan. Of omdat er onderdelen van het theme zijn die mettertijd een ‘zwakte’ in de programmering hebben gekregen, waardoor er een kans op hacken bestaat. Doordat het ‘Parent Theme‘ wel updates ontvangt blijf jij altijd zonder risico, zolang de updates altijd maar trouw doorgevoerd worden. Voor het gebruik van WordPress geldt namelijk altijd: update, backup en bij de les blijven.

Kortom: Een ‘Child Theme‘ als je aanpassingen doet aan je ‘Parent Theme‘ kan je veel hoofdpijn en irritatie voorkomen!

 

Mocht je hier nog vragen over hebben, stel ze dan gerust hieronder of stuur een e-mail.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *